Acitiviteiten voor ouderen

 

We hebben wat tips voor u om de komende tijd goed door te komen.

Maak een positief dagboek

Positief denken is moeilijk voor de hersenen.

Je hersenen willen vooral het slechte onthouden en het goede negeren.
Dat verklaart waarom je gemakkelijk contact maakt met anderen door roddelen of klagen en waarom slecht nieuws zich veel sneller verspreidt dan goed nieuws.
Je weet vaak nog waar je was of wat je deed op 9/11 omdat je hersenen nou eenmaal nare gebeurtenissen makkelijk onthouden.
Gelukkig kun je hier actief iets aan doen, het positieve dagboek kan je hier op verschillende manieren bij helpen. Het is wetenschappelijk aangetoond dat je met behulp van proactieve en dagelijkser (heel belangrijk) herhalingen nieuwe verbindingen in je hersenen kunt maken.
Als je jezelf positieve gewoontes aanleert en dit 66 dagen lang dagelijks uitvoert heb je het je eigen gemaakt. Dit hoeft slechts 6 minuten per dag te duren. 3 minuten in de ochtend en 3 minuten in de avond.

Filmpje positief dagboek

Voorbeeld positief dagboek

 

Coping kalender april 

30 acties om voor uzelf en elkaar te zorgen.

coping kalender april

 

Handwerken


Ga aan de slag met punniken, haken of breien en maak bijvoorbeeld kleding, een pop of een kleed. Tip: Spreek af om met een groepje een groot kleed (of iets anders) te haken waarbij iedereen zijn deel maakt. Als het weer veilig is om samen te komen, kunnen jullie het aan elkaar zetten en hebben jullie een gezamenlijk kleed! Wissel bijvoorbeeld per maand wie hem mag hebben.

Schrijven


Vindt u het leuk om te schrijven? Ga op zoek naar inspiratie en schrijf een gedicht, liedje of verhaal.

Tekenen


Iedereen kan tekenen! Neem de tijd, kijk goed om u heen en laat u inspireren. Er zijn tegenwoordig ook prachtige kleurplaten voor volwassenen. Ontdek de mogelijkheden.

Lezen


Neemt u plaats en pak een boek, tijdschrift of krant. Of u nu wel of geen lid bent van de bibliotheek, de onlinebibliotheek biedt een aantal gratis (luister)boeken aan voor iedereen! Ga naar www.onlinebibliotheek.nl voor meer informatie.

Oude foto’s bekijken


Misschien heeft u nog wel een oude foto’s of fotoalbums liggen. Pak ze er weer eens bij en haal de herinneringen terug.

Mediteren


Geen zin om te lezen maar wel om even te zitten? Sluit uw ogen en mediteer. Pas op, val niet in slaap! Mediteren en even aan niets denken kan een hele uitdaging zijn. Gaat u de uitdaging aan?

Spelletjes


Er zijn talloze opties om een eenpersoonsspel te spelen met bijvoorbeeld een pak speelkaarten. Zo kunt u Patience, Freecell of memory spelen. Maar voor het spelen van een spelletje met anderen hoeft u tegenwoordig niet meer persé bij elkaar aan tafel te zitten. Dit kan namelijk ook online! Zo kunt u bijvoorbeeld scrabbelen met de app Wordfeud of bridgen met de app Fun Bridge. De meeste apps hebben ook een chatfunctie waarmee u tekstberichten naar elkaar kunt sturen. Download de apps en nodig elkaar uit om te spelen.

Legpuzzel


Hebt u op zolder nog ergens een puzzel liggen? Pak die er eens bij. Het werkt erg ontspannend en u hebt nu even de tijd. Denkt u uitgepuzzeld te zijn? Probeer dan de puzzel te maken vanuit het midden in plaats van te beginnen met de hoekjes en randen.

Puzzels


Pak de krant of een puzzelboekje. Zet uzelf aan het denken en maak kruiswoordpuzzels, sudoku’s, doorlopers, Zweedse puzzels, woordzoekers, cryptogram of een van de andere beschikbare puzzels. Naast de puzzels op papier zijn er online talloze puzzels te vinden. Niet zo digitaal? Vraag dan of iemand ze voor u op wil zoeken en uitprinten.

Muziek


Luistert u graag naar uw favoriete muziek, of laat u zich liever verassen door de radio? Op Youtube kunt allerlei liedjes vinden of misschien hebt u nog wel cd’s. Weet u nog op welke muziek u vroeger danste? Geniet ervan!

Bellen


Bel uw (klein)kinderen, andere familie of (oude) vrienden op. Er is een grote kans dat zij ook (alleen) thuis zitten. Wees niet bang om de telefoon op te pakken en te gaan bellen. Denkt u niets te hebben om te bespreken? Haal dan samen herinneringen op, vraag hoe hun dag tot nu toe is, vertel verhalen of luister naar de verhalen van hen.

Post


Schrijf een brief of ansichtkaart. Schrijf de tekst, knutsel zelf een kaartje in elkaar of zoek er eentje op om te versturen naar een van uw naasten. Het hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn, het gaat om het contact. Misschien krijgt u over een paar dagen wel een kaartje terug.

Digitaal?


Bent u een beetje digitaal? Dan zult u zich niet snel vervelen. Het internet zit boordevol vermaak. U kunt uren scrollen op Facebook, spelletjes spelen op spele.nl of videos kijken op Youtube of Netflix.

Let een beetje op elkaar


Vermaakt u zich op een andere manier of wilt u inspiratie opdoen bij de medebewoners? Vergeet elkaar niet en communiceer met elkaar, (bijvoorbeeld met briefjes op een prikbord?). Let een beetje op elkaar.