Als aios krijg je verschillend onderwijs vanuit verschillende verbanden. Deze verschillende onderwijsvormen zullen aanvullend zijn en soms deels overlappend, echter dan vaak met een ander accent. Dit geeft brede leermogelijkheden.
Regionaal Onderwijs:
Het consortium Noord Oost Nederland onderwijs is gebaseerd op het landelijk modulaire tutor onderwijs en vindt plaats in Beilen op de donderdagochtend. Alle belangrijke psychiatrische ziektebeelden worden behandeld. Elk blok wordt afgesloten met een toets. Binnen het onderwijs wordt veel inbreng en ook voorbereiding van de aios verwacht. Er ligt binnen ons consortium een belangrijke nadruk op psychotherapie onderwijs waarbij veel met rollenspelen geoefend wordt. Aan het eind van het eerste jaar vindt het zogenaamde psychotherapie stations-examen plaats, waar de aios een intake moet doen, een complexe situatie moet bespreken en een motiverend gesprek. Hier kan een aios haar gespreksvaardigheden tonen.
Lokaal Onderwijs.
Het lokale onderwijs vindt plaats op de donderdagmiddag op de hoofdlocatie van Mediant.
Binnen het lokale onderwijs is ruimte voor de aios om CATs, referaten en klinische presentaties te geven. Er is intervisie, overleg met de opleiders en een aios -overleg gepland. De MAT training, gericht op samenwerken en het aangeven van grenzen, zie https://demat.nl/, wordt om de twee a drie jaar gegeven, zodat alle aios daar minimaal een keer aan mee doen. De onderwijsdonderdagen hebben een thema, zodat alle onderwerpen aan de orde kunnen komen. Zie weekschema voor aios hieronder.
De volgende thema’s voor het onderwijs zijn geformuleerd.
- Expert ontwikkeling, met het accent op inhoudelijke psychiatrie, klinische presentaties e.d.
- Wetenschappelijke vorming, journalclub en onderzoek besprekingen.
- Discipline overstijgend onderwijs gericht op juridische, ethische en financiële aspecten.
- Somatisch onderwijs, zie toelichting na het donderdagen schema.
- Maatschappelijke thema’s, aansluitend bij actuele maatschappelijke ontwikkelingen.
Het somatisch onderwijs zal worden gevolgd in het ZGT, 1x per drie maanden op donderdagmiddag. Daarbij zijn aanwezig: een vaste docent Interne Geneeskunde en een vaste docent Neurologie en gastdocenten Revalidatie Geneeskunde, Cardiologie en Heelkunde. Daarnaast is er lokaal aanvullend somatisch onderwijs en interne of externe deskundigen.
Van aios wordt een actieve rol verwacht bij de invulling van het onderwijs om zo tot meer verdieping te komen. Elke maand is één aios, in overleg met de aios -groep en samen met de opleiders, verantwoordelijk voor de invulling, en de gepresenteerde verdieping van het lokale onderwijs. Experts worden vooraf van de vragen en wensen van de aios op de hoogte gebracht. Er wordt naar gestreefd dat er een twee/ drie jaarlijkse globale cyclus in het onderwijs is. De onderwijs-assistente ondersteunt hierbij.
Een goede overdracht
Wekelijks wordt op de woensdagochtend de overdracht nabesproken. Hierbij wordt gelet op de kwaliteit van de overdracht en één casus wordt verder uitgediept. Deze overdracht zal vaak digitaal via TEAMS zijn.
Interprofessionele samenwerking
Eens in de twee jaar wordt een cursus interprofessionele samenwerking gegeven voor aios, verpleegkundig specialisten in opleiding en klinisch psychologen in opleiding. In dit onderwijs wordt theorie over samenwerken en praktische opdrachten gegeven.
Congressen en symposia
Indien er aanvullende en goede symposia zijn, kunnen deze ook gepland worden in het onderwijscurriculum. Het voorjaarscongres is jaarlijks en om de twee jaar is een buitenlands congres standaard opgenomen in het programma.
Maandagmiddag lunchbesprekingen
Op maandagmiddag eens per twee weken zijn er multidisciplinaire lunches met klinische presentaties complexe casus door verschillende disciplines en medicatie besprekingen.
Mediant Refereerbijeenkomsten
De tweede dinsdag van de maand is er een geaccrediteerde refereermiddag voor alle disciplines en externe bezoekers. Gemiddeld ligt het aantal bezoekers boven de 100. Deze refereerbijeenkomsten worden goed gewaardeerd en geëvalueerd.
Mediant algemene interne scholing
Mediant heeft enkele, voor iedereen verplichte, scholingen en trainingen gericht op inhoudelijke zaken en behoud van bekwaamheid voor alle medewerkers in verband met de kwaliteit van zorg. Enkele voorbeelden: omgaan met suïcidaliteit en doodswensen, hechten, reanimatietraining, Wet verplichte GGZ, Meldcode kindermishandeling.
Scholing opleidingsgroep:
De opleidingsgroep, inclusief aios, wordt viermaal per jaar geschoold, meestal geaccrediteerd. De scholing van de opleidingsgroep is wat betreft inhoud gericht op de kwaliteit van de opleiding, didactische vaardigheden, dit kunnen belangrijke actuele thema’s zijn.
Persoonlijk onderwijs
Op eigen verzoek is specifiek onderwijs, een cursus o.i.d, mogelijk. Zoals een cursus EMDR, en cursus systeemtherapie, en een cursus neuropsychiatrie of ouderenpsychiatrie onderwijs bij het UMCG en kinder- en jeugdpsychiatrie onderwijs via Karakter of Accare.