Een psychiater moet als behandelaar de kennis en vaardigheden van sociale psychiatrie en herstel ondersteunende zorg met medisch-psychiatrische kennis kunnen integreren.
Alles wat hij doet heeft niet alleen consequenties voor de patiënt, maar ook voor diens naastbetrokkenen, het eigen team en de maatschappij.

Tijdens alle stages is op de eigen werkplek aandacht voor bovenstaande. Allereerst wordt vanaf het begin tijdens de zorgafstemmingsgesprekken een actieve rol van de aios verwacht. Tijdens de zorgafstemmingsgesprekken zijn naast de patiënt en familie ook aanwezig ambulante hulpverleners, eventuele ervaringsdeskundige, verwijzer en andere belanghebbenden zoals vertegenwoordigers van bv. woningbouw, wijkzorg, politie of veilig thuis. Kennis van en communicatie met deze diverse gesprekspartners wordt hierdoor onder supervisie geoefend.

Als aios is het uiteraard belangrijk dat je contact kunt maken met patiënten met verschillende sociaaleconomische achtergronden en culturele afkomst. Hier is vanaf het begin van de opleiding aandacht voor in supervisie en tijdens psychotherapie om eventuele kennishiaten of vooroordelen vroegtijdig te onderkennen. Ook het module onderwijs “transculturele psychiatrie” besteedt hier aandacht aan.

Verder wordt kennis van- en over verplichte kaders binnen de psychiatrie zowel middels module onderwijs, E-learning (WvGGZ) als hands-on ervaring op de stageplek verworven. Contact en overleg met het bureau verplichte zorg en de Geneesheer-Directeur (GD) wordt gestimuleerd.

Ook wordt de aios in een vroeg stadium middels werkbegeleiding alert gemaakt op de kosten van de medische zorg. De kosten en baten voor bijvoorbeeld opnames, farmacotherapie, aanvullend onderzoek, extra verpleegkundige begeleiding etc. komen regelmatig terug in het bepalen van het beleid rondom een patiënt.

Per stage zijn diverse mogelijkheden voor verdere maatschappelijke verbreding. Tijdens de klinische stages ouderenpsychiatrie zal meegelopen worden in verpleeghuizen, tijdens de crisisdienst of HIC, afkorting voor High Intensive Careafdeling, bij de GD en coördinator complexe zorg of Streettriage/politie. Tijdens de kinder- en jeugdstage wordt gedacht aan meekijken bij FACT Jeugd, het school-adviescentrum, of meldpunt kindermishandeling. Tijdens de acute psychiatrie kan meegelopen worden met de bemoeizorg.

De verplichte maatschappelijke stages, minimaal vier, zijn gericht op netwerk-geneeskunde (Roessingh, centrum voor revalidatiegeneeskunde, Gynaecologie en Verloskunde, psychiatrische problematiek bij zwangeren / kraamvrouwen), beleid en doelmatige zorg
(b.v. stages bij UWV of Zorgverzekeraar of Rechtbank), voorlichting (b.v.voorlichtingslessen op middelbare scholen, MBO en HBO opleidingen over stemmingsstoornissen, angst stoornissen en suïcide preventie) of onderwijs aan coassistenten of VS of POH-GGZ. Meerdere interne stages zijn mogelijk, zoals doelmatigheid met accent of de combinatie beleid en bedrijfsvoering, bij bureau Herstel met ervaringsdeskundigen.

De stages bij de crisisdienst en de facultatieve stages bij o.a. bemoeizorg en FACT-teams zijn bovendien bij uitstek geschikt om als aios aan je sociaal maatschappelijke vorming te werken, gezien de veelvuldige contacten met verwijzers, ketenpartners en andere belanghebbenden. De toekomstige psychiater leert bij (zorg mijdende) cliënten te zorgen voor blijvende betrokkenheid middels zowel attractieve (inloop, herstelwerkplaats), assertieve als juridische maatregelen, indien noodzakelijk (verplichte zorg, budgetbeheer).