Blog (3) Gody Keijzer, evaringsdeskundige binnen het Centrum voor Ontwikkelingsstoornissen

En toen was het weer vrijdag, de laatste (werk)dag in de week van autisme, en bevind ik me in een lastige positie, waar wil ik deze laatste blog over laten gaan?
Ik kan voldoende onderwerpen bedenken die best wat extra aandacht mogen krijgen, maar welk onderwerp verdient deze laatste blog?

Wat me de laatste tijd opvalt op sociale media is dat op het moment dat iemand ook maar een uitspraak doet die in de minste vorm generaliseert, er altijd mensen met autisme zijn die daar op ageren.
Dat ieder persoon met autisme uniek is en dat er geen generaliserende uitspraken gedaan kunnen worden.

Wat mij iedere keer weer verbaast, is dat ik vaak mensen met autisme net zo gemakkelijk generaliserende uitspraken hoor doen over mensen zonder autisme.
En dan beginnen zaken te wringen voor mij. Niet om de inhoudelijke uitspraken als “Al die neurotypische mensen zijn zo onduidelijk” of “Al die NT-ers begrijpen me niet” als wel het feit dat dit terug-generaliseren eigenlijk nooit wordt aangekaart (Neurotypisch of afgekort NT is een neologisme waarmee iedereen met een 'doorsnee' neurologische en psychologische ontwikkeling van de hersenen wordt bedoeld).

Als mensen met autisme willen dat er gekeken wordt naar het individu en niet naar de classificatie, moet dat dan ook niet de andere kant opwerken?

Dus bij deze een oproep aan mensen met ASS, als je van de buitenwereld wil dat deze mensen met autisme niet generaliseert, generaliseer dan net zo min de groep mensen die geen autisme hebben.

Net als de groep mensen met autisme, bestaat de groep niet-gediagnosticeerde mensen eveneens uit unieke individuen.
Praat niet over ze, maar met ze. Ga in gesprek en laat je verbazen en misschien wel aangenaam verrassen. Toenadering moet van twee kanten komen :-).

Dat was hem weer voor 2018. Zeer waarschijnlijk tot 2019.