We doen wetenschappelijk onderzoek binnen Mediant om onze behandelingen te toetsen en te verbeteren. Dit houdt ons scherp en kritisch en maakt dat onze behandelingen aansluiten bij wat er bekend is vanuit de wetenschap. Ook hebben we op deze manier een bijdrage aan het kennislandschap in bredere zin.
Er wordt samengewerkt met het Rob Giel Onderzoekscentrum (RGOC.nl), Universiteit van Twente (UTWENTE.nl) en Hogeschool Saxion (SAXION.nl).
De Commissie Wetenschappelijk Onderzoek stimuleert en bewaakt daarbij het proces op meta niveau van wetenschappelijk onderzoek.
Doelen van het CWO:
-De bestaande onderzoekslijnen worden gevolgd.
-Het CWO geeft advies over het doen van onderzoek, onderzoeksopzetten en publicaties.
-Het CWO beoordeelt of een onderzoekvraag past binnen het onderzoeksbeleid en de geformuleerde onderzoekslijnen.
-Het CWO stimuleert samenwerking tussen disciplines en publicaties.
-Het CWO houdt overzicht over onderzoeksintiatieven, lopend onderzoek en publicaties.
-Het CWO bevordert de zichtbaarheid van lopend onderzoek, binnen en buiten Mediant.
Missie
De kern van het wetenschappelijk onderzoek binnen Mediant is dat het praktijk gericht moet zijn. Dat betekent dat de keuze van de onderwerpen voor wetenschappelijk onderzoek uit de praktijk moet komen en dat de resultaten ook weer direct toe te passen moeten zijn in de praktijk. Het doen van wetenschappelijk onderzoek is geen doel op zich, het is een middel om de zorg beter te begrijpen en de kwaliteit ervan te kunnen verbeteren.
Het leveren van goede kwaliteit zorg is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van alle medewerkers en daarmee is ook het gezamenlijk uitvoeren, dragen en de resultaten benutten in de praktijk een gezamenlijke verantwoordelijkheid.
Verder wordt gekeken naar de relevantie in het landschap waarin Mediant zich bevindt, zowel regionaal als landelijk gezien. Zo wordt gewerkt aan passende samenwerkingsverbanden, immers vele handen maken licht werk, en wordt geprobeerd om aan te sluiten bij de landelijke relevante onderzoeksagenda's.
PRAKTIJK <----------------interactie---------------->WETENSCHAP
Visie
De doelen die worden nagestreefd:
-De onderzoekers werken in de praktijk, ze zijn verbonden met de dagelijkse praktijk en doen onderzoek binnen de bestaande onderzoekslijnen.
-Onderzoekslijnen hebben een duidelijke verbinding met wat er leeft in de praktijk.
-Het doen van onderzoek verscherpt behandelingen. Er wordt beschreven en onderbouwd waarom we doen wat we doen.
-Resultaten van onderzoek wordt actief teruggekoppeld naar de praktijk, door vernieuwingen aan de hand van nieuwe inzichten door te voeren.
-Integreren van onderzoeklijnen en opleiding (GIOS, AIOS, bachelor studenten en masterstudenten).
-Promotieonderzoek (samen met de Universiteit Twente).
-Data verzamelen, een centraal goed systeem ontwikkelen en onderhouden.
-Voorlichting en presenteren, naar buiten treden. Referaten/ lezingen geven extern en intern. Zodat de uitkomsten van het onderzoek weer geïntegreerd worden in de zorg.
-Artikelen publiceren in wetenschappelijke tijdschriften. Zo kunnen de resultaten van onderzoek worden gebruikt in de bredere praktijk of bijdragen aan een groter wetenschappelijk proces.
-Samenwerken met partners aan het grotere doel (verzamelen wetenschappelijk bewijs). Zo kan mediant als kleine speler een wezenlijke bijdrage leveren.
Onderzoekslijnen,
* Onderzoekslijn Benchmark Data.
Middels afname van Routine Outcome Monitor (ROM) worden binnen Mediant vragenlijsten op standaard tijden ingezet bij de behandelingen. Deze data wordt verzameld met als doeleinden om zelf zicht te houden op voortgang en kwaliteit van behandeling en daarnaast voor benchmarking. Vergelijken van duur, frequentie en vermindering van klachten of toename van welbevinden zouden dan ook per instelling vergeleken kunnen worden. Deze data kan soms ook gebruikt worden voor andere (afgebakend) onderzoek of gerichte onderzoeksvragen.
Contactpersoon: Laura Hüning. Klinisch Psycholoog, Manager Behandelzaken Curatieve Zorg, Curatieve Zorg - Curatieve Zorg Algemeen.
* Onderzoekslijn Psychose.
Contactpersoon: Peter Hoekenga, klinisch psycholoog; programmamanager FACT teams Hengelo, CoNNectum FACT Hengelo.
* Onderzoekslijn Positieve Psychologie.
Dat behandeling binnen de GGZ niet alleen maar gaat over klachtreductie, maar ook over toename van welzijn is een steeds wijder verbreid thema. De positieve psychologie is vooraanstaand als het gaat om focus op toename van welbevinden ook in combinatie met klachten. Binnen Mediant hebben er verschillende onderzoeken gelopen op verschillende afdelingen naar interventies uit de positieve psychologie en effecten op klachtafname en toename van welbevinden en er lopen ook nog steeds onderzoeken. Het is een stevige onderzoekslijn met een goede samenwerking met de UT.
Contactpersoon: Laura Hüning. Klinisch Psycholoog, Manager Behandelzaken Curatieve Zorg, Curatieve Zorg - Curatieve Zorg Algemeen
* Onderzoekslijn Ouderenpsychiatrie.
Contactpersoon: Monique Lammers. Specialist Ouderengeneeskunde, CoNNectum Ambulant.
* Onderzoekslijn Dwang en drang reductie.
Contactpersoon: Fleur Vruwink, psychiater, PaZZage, Studio’s en Promovendus.
* Onderzoekslijn. De Boerhaven, expertisecentrum voor Persoonlijkheidsstoornissen
POSITION_PAPER_2021.pdf (deboerhaven.nl)
Mediant, de Boerhaven, heeft onderzoekslijnen klinische psychotherapie (schematherapie) en vaktherapie, omdat beide behandelvormen juist voor een bepaalde groep cliënten met persoonlijkheidsstoornissen, die onvoldoende van het 'standaard' aanbod profiteren, werkzaam blijken te zijn (Schaap, Chakhssi & Westerhof, 2016; Zorgstandaard persoonlijkheidsstoornissen, 2017). In de zorgstandaard voor persoonlijkheidsstoornissen (2017) worden beide behandelvormen expliciet genoemd als aanbod voor deze doelgroep. De focus van de onderzoekslijnen betreft zowel het effect alswel de werkzame elementen. Ook is er binnen het onderzoek oog voor zowel symptomen als welbevinden, vanuit de visie van de positieve psychologie.
-Vaktherapie (oa promotieonderzoek).
-Klinische Schematherapie & Positieve Psychologie.
Contactpersoon: K. Timmerman, Beeldend therapeut en wetenschappelijk onderzoeker.
Samenwerkingspartners:
De Universiteit van Twente is betrokken rond positieve psychologie en de onderzoeken binnen de Boerhaven (klinische schematherapie en vaktherapie). Ook begeleiden het promotietraject naar vaktherapie.
Het RGOC is samenwerkingspartner met betrekking tot de psychose lijn, de ouderenpsychiatrie en mogelijk t.z.t. rond stemming en angst.
Rond onderzoek binnen Bipolair is er een samenwerking met het netwerk Bipolair.
Saxion begeleidt onderzoek van verpleegkundig specialisten in opleiding.
Opleiding en Onderzoek
Onderzoek in het kader van opleiding wordt zoveel mogelijk binnen de lopende onderzoekslijnen ingevuld. Op deze manier wordt het mogelijk om leren en onderzoek te integreren en wordt de beschikbare energie met vereende krachten in de lopende onderzoekslijnen gestopt.
Hoofdopleiders:
- Tim Walrave (Psychiaters).
TR.Walrave@mediant.nl
- Grietje Schaap (Psychologen).
GM.Schaap@mediant.nl
- Mischa van Bendegem (Verpleegkundig Specialisten).
MA.Bendegem@mediant.nl
Artikelen:
Examining well-being in posttraumatic stress disorder treatment: An explorative study Mirjam Radstaak*, Laura Hüning, Sanne Lamers, Ernst T. Bohlmeijer. 2022 Journal of Traumatic Stress
Hoekenga, Peter; ten Klooster, Peter; Westerhof, Gerben. Wat is volgens cliënten werkzaam in klinische schematherapie? Tijdschrift voor Psychotherapie, 47 (4), pp. 248–267, 2021.
Integration of Well-Being Therapy and Positive Psychotherapy: A Response to Fava and Guidi's (2021) Commentary on Radstaak et al. (2020) Mirjam Radstaak*, Laura Hüning, Ernst T. Bohlmeijer Journal of Traumatic Stress
Paghoe, Timmerman, Claassen en Westerhof (2021). Welbevinden en persoonlijkheidspathologie in klinische schematherapie. Tijdschrift voor Psychiatrie, in press 2021.
Schaap, Chakhssi & Westerhof (2016). Inpatient Schema Therapy for Nonresponsive Patients With Personality Pathology: Changes in Symptomatic Distress, Schema's, Schema Modes, Copings Styles, Experiences Parenting Styles and Mental Wellbeing. American Psycholgical Association 0033-3204/$12.00, http://dx.doi.org/10.1037/pst00000056
Tappel, Timmerman & Westerhof (2021). De relatie tussen ouderschapsstijlen en schemamodi tijdens klinische schematherapie met cliënten met complexe persoonlijkheidsstoornissen. GGzet Wetenschappelijk, 2021 (2).
Timmerman, Gerritsen en Claassen (2021). Zelfexpressie en Spontaniteit & Spel binnen Psycho Motorische Therapie (PMT) en Beeldende therapie met cliënten met persoonlijkheidsproblematiek. Van het blije kind binnen vaktherapie naar de gezonde volwassene. Tijdschrift voor Vaktherapie, 2021 (4).
Wolterink & Westerhof (2018). Verandering van Schemamodi en klachten bij clienten met complexe persoonlijkheidsproblematiek. Een naturalistische volgstudie in een klinische setting. Gedragstherapie, jaargang 51, nummer 1, maart 2018.