Lichttherapie is een behandeling met helder witlicht van 10.000 lux, in de periode tussen eind september en eind maart. Lichttherapie wordt gegeven als behandeling bij een seizoensgebonden depressie, maar kan ook ingezet worden bij seizoensgebonden klachten en slaapproblemen. Klachten waarbij lichttherapie kan ondersteunen zijn o.a.:
o Slaapproblemen
o Vermoeidheid overdag
o Moeite om de dag te beginnen
o Weinig energie om de dag door te komen
o Stemmingsklachten
o Concentratie- en geheugenproblemen
o Verminderde behoefte aan sociale contacten met vrienden, gezinsleden of partner
o Verminderde behoefte aan het ondernemen van activiteiten
Wat doet lichttherapie
Wanneer de nachten langer worden en het daglicht korter kan dit voor veel mensen leiden tot het ontstaan van klachten. De komt omdat de aan- en afwezigheid van helder daglicht invloed heeft op onze stemming en energieniveau. Melatonine en serotonine, 2 lichaamseigen stoffen regelen de stemming en het slaappatroon. Door de verandering van de seizoenen en dus verandering in de intensiteit van helder daglicht kan de hoeveelheid melatonine en serotonine in het lichaam veranderen. Lichttherapie heeft invloed op de aanmaak van beide stoffen in het lichaam. Uit onderzoek¹ is gebleken dat serotonine (en het gebrek eraan) invloed heeft op het ontstaan van een sombere stemming of depressie en bijbehorende klachten. Helder daglicht, zoals op zonnige dagen, zorgt voor de aanmaak van serotonine en heeft dus een positieve uitwerking op de gemoedstoestand. Lichttherapie heeft dezelfde werking als helder daglicht bij zonnig weer.
Ook zorgt lichttherapie in het lichaam voor de afbraak van melatonine waardoor klachten als vermoeidheid overdag en een futloos gevoel worden verholpen. Je krijgt hierdoor weer zin om dingen te ondernemen. Lichttherapie reset als het ware je biologische klok, waardoor er weer een “normaal” dag/nachtritme gaat ontstaan.
Hoe werkt het
Na aanmelding bij Mediant Stemming & Angst (S&A) zal op korte termijn een screening worden gepland om de behandeling met lichttherapie te bespreken. Hierin zal gekeken worden of lichttherapie geschikt voor je is, waar de lichttherapie kan worden uitgevoerd (bijvoorbeeld op kantoor van S&A of thuis), hoe de begeleiding eruit gaat zien en andere zaken die jij en de screeners moeten weten voordat er aan lichttherapie begonnen kan worden.
De periode van lichttherapie is vanaf eind september t/m eind maart. De behandeling is voor de duur van 2 weken / 10 werkdagen waarin je dagelijks (in de ochtend voor 11 uur) 30 minuten lichttherapie krijgt. In principe is herhaling van lichttherapie in de resterende periode tot eind maart niet nodig, soms kan dit wel het geval zijn. Voor de lichttherapie wordt gebruik gemaakt van lampen met een lichtsterke intensiteit van 10.000 lux. Je zit op een afstand van ongeveer 50 cm van de lamp met je gezicht naar de lamp gekeerd. Het is niet de bedoeling dat je de hele tijd in de lamp kijkt. Je kunt tijdens de behandeling lezen, huiswerk maken of iets anders doen waarbij je af en toe even in de lamp kijkt.
Voor lichttherapie thuis is het nadeel dat je zelf een lamp dient aan te schaffen. Kosten zijn ongeveer 60 euro voor een goede lamp. Het voordeel hiervan is dat je ook mobiele lampen hebt die je naast je neer kan zetten terwijl je zoals anders je dag opstart met aankleden, tandenpoetsen, ontbijten, etc.
Mogelijke bijwerking van lichttherapie.
Hoewel lichttherapie nauwelijks bijwerkingen kent, worden er een aantal klachten in milde mate en in voorbijgaande aard genoemd zoals; hoofdpijn, misselijkheid en vermoeide ogen.
Aanmelden?
Je kunt bij je eigen behandelaar aangeven dat je graag wilt deelnemen aan lichttherapie. Je behandelaar meldt je dan aan bij de desbetreffende persoon.
¹Bakker, A. & Smelt, A. (2018, 6 oktober). Lichttherapie niet alleen voor winterdepressie. Huisarts en wetenschap, 61(11), 87–87. https://doi.org/10.1007/s12445-018-0318-6