Individuele traumabehandeling waarin de levensgeschiedenis van de patiënt centraal staat

Schokkende gebeurtenissen kunnen grote invloed hebben op iemands leven. Soms komen deze ervaringen pas jaren later naar boven. Dit wordt een post-traumatische stress stoornis (PTSS) genoemd. Deze gebeurtenissen spelen een grote negatieve rol in het dagelijks leven. Het belemmert je in je dagelijkse leven. Narratieve exposure therapie kan helpen deze gebeurtenissen 'een plek te geven'.

NET is een individuele traumabehandeling die kan worden ingezet bij PTSS-klachten. De levensgeschiedenis van de patiënt staat tijdens deze behandeling centraal. Zowel mooie als schokkende gebeurtenissen en de periodes daartussenin krijgen een plek in de levensgeschiedenis. Met behulp van Narratieve Exposure Therapie krijgt de patiënt een beter beeld van zijn of haar gehele leven.

Wetenschappelijk onderzoek naar de werking van NET-therapie toont aan dat bij de meeste patiënten de PTSS-klachten duidelijk afnemen. Herinneringen worden minder indringend of vager en verliezen hun emotionele lading. Patiënten kunnen gemakkelijker aan de aangrijpende gebeurtenissen terugdenken en erover praten. Daarnaast kunnen er nieuwe gedachten en inzichten ontstaan die een andere, minder bedreigende betekenis aan de gebeurtenissen geven. Het effect van de behandeling kan soms nog tot enkele maanden na de NET-therapie doorzetten.

Voor wie

Met Narratieve Exposure Therapie wordt de gehele levensloop van de patiënt bij de behandeling betrokken. NET-therapie is daardoor met name een effectieve behandeling voor patiënten met PTSS die meerdere schokkende gebeurtenissen gedurende hun leven hebben meegemaakt.

Hoe werkt het

  1. Narratieve fase: de behandelaar helpt je met een chronologische reconstructie van jouw levensverhaal, waarin zowel de positieve als negatieve gebeurtenissen aan bod komen.
  2. Exposurefase: de behandelaar zoomt extra in op de traumatische gebeurtenissen. Dit gaat stapje voor stapje en onder professionele begeleiding. De therapeut zal altijd rekening houden met waar jij aan toe bent.
  3. Herstructureringsfase: de traumatische gebeurtenissen krijgen een plekje op jouw levenslijn en worden zo in jouw verhaal geïntegreerd.