Wat is de digitale poli?
Bij de digitale poli kun je terecht met diverse psychische klachten. Je kunt daarbij denken aan somberheid, depressie, angst e.d. Mensen maken dan gebruik van een volledige digitale behandeling. Afhankelijk van de hulpvraag is er meerdere keren contact met een behandelaar via beeldbellen, chat en e-mail. Ook ontvangen mensen feedback op digitale opdrachten uit de behandelmodules. Toen ik binnenkwam bij Mediant was dat net in de Coronatijd en was er al Mediant online, dus er was al wel een start gemaakt met digitaal werken. Nu is het moment bereikt dat we Mediant online verder willen ontwikkelen.

Wat is jullie idee daarbij?
Het idee is dat we een eigen, onafhankelijke digitale poli willen opzetten. Dit zien we om ons heen ook al gebeuren bij andere instellingen met mooie resultaten.
Mensen volgen dan een persoonlijke, digitale therapie. Op dit moment is het vooral het Mobiel Consultatie- en Behandel Team (MCBT) dat volledige online behandelingen aanbiedt als een cliënt dat zelf ook wil. Daarnaast biedt dit team ook veel blended behandelingen, waarbij reguliere face to face behandelingen worden afgewisseld met beeldbellen en/of e-health modules. We willen deze volledige digitale behandeling, die het MCBT al op kleinschalige voet doet, verder uitbreiden. Dit gaan we doen door een eigen zelfstandige digitale poli (team) op te zetten. Wordt het dan een combinatie van face-to-face en online of geheel digitaal?
In principe willen we inzetten op 100% digitaal. Een voordeel van digitaal behandelen is dat je gemakkelijk cliënten op afstand kunt behandelen. Denk bijvoorbeeld aan cliënten die een tijd in het buitenland verblijven of een lange reistijd hebben (vanaf het werk). Bij de digitale poli behandel je in een combinatie van beeldbellen, chats, email en digitale modules. Iemand kan dus gewoon vanuit huis of werk achter zijn laptop of tablet de behandeling volgen. Dit maakt ook dat we mensen van buiten onze regio kunnen gaan behandelen. Zelfs groepsbehandelingen worden op andere plekken in het land digitaal gedaan. Mediant heeft natuurlijk een sterke regiopositie en die willen we ook bij het digitale team behouden met daarbij de nauwe samenwerking met onze huisartsen. Mocht een digitale behandeling toch geen match zijn, dan kunnen we natuurlijk snel doorschakelen naar één van onze reguliere teams, mits een client in de regio woont. 

Wat zijn jouw ervaringen met de digitale poli?
Als cliënten voor een eenmalige consultatie bij het MCBT aangemeld worden en ze komen bij mij terecht dan doe ik de consultatie ALTIJD online. Als blijkt dat het MCBT passend is voor de cliënt dan bespreek ik of iemand open staat voor een digitale behandeling. Het bijzondere is dat het merendeel van deze cliënten hier open voor staat. Je kunt mensen een keuze aanbieden: een digitale behandeling of face-to-face. Mensen kunnen er dan over nadenken. Als ze niet op de hoogte zijn van deze mogelijkheid, gaan ze mee in het reguliere aanbod. In het begin is online behandelen wennen, omdat je veel achter het scherm zit. Op den duur gaat dat prima. Ik ben enthousiast over de mogelijkheden en er zijn ook goede ervaringen van de kant van cliënten. Mijn ervaring is dat de verschillende behandelmethodieken en interventies die ik gebruik, ook heel goed online kunnen. Voor EMDR behandelingen heb je zelfs remote tools die je kunnen helpen als therapeut. Ook voer ik systeemgesprekken online. Een bijkomend voordeel is dat ik bij mijn afspraken minder no-show heb, omdat het makkelijker te plannen is voor cliënten. De tijdsinvestering is kleiner en alsiemand niet fit is, kun je digitaal toch vaak nog wel wat doen, terwijl ze anders vaak afgezegd zouden hebben en niet naar locatie waren gekomen. Het kan ook makkelijker in combinatie met werk. Je zou in de toekomst zelfs ‘s avonds behandeling kunnen aanbieden.


Vraagt online behandelen andere vaardigheden?
Belangrijk is natuurlijk dat een behandelaar zelf open staat voor een digitale behandeling. Omdat iemand niet in dezelfde ruimte zit en je daardoor beperkte lichaamstaal ziet, kun je vaker navragen of het klopt wat je ziet bij een cliënt of wat iets met iemand doet. Hier houd je rekening mee maar dat is zeker geen belemmering. Sterker nog, het maakt soms dat je juist heel erg gaat stilstaan bij wat er gebeurt bij de ander. Ook is het van belang hoe je je eigen camera positioneert en ook hoe de client dat doet.
Samengevat kunnen we stellen dat digitaal behandelen wel degelijk een toekomst heeft. De komende tijd gaan we als Mediant kijken hoe we de digitale poli vorm gaan geven, welke cliënten we gaan bedienen en welke behandelvormen en methodieken we gaan toepassen. En ook welke behandelaren hier enthousiast van worden. Alleen samen kunnen we de digitale poli tot een succes maken.

Mocht je zelf enthousiast zijn over online behandelen en geïnteresseerd zijn in de toekomst te werken voor de digitale poli van Mediant?

Ik ga graag met je in gesprek. Neem contact op via ma.terhuurne@mediant.nl