Mediant helpt jongeren met een psychose de draad in het leven weer op te pakken.

Boulimia

Wat is boulimia Nervosa?

Als je Boulimia Nervosa hebt, ben je vaak ontevreden over jezelf, je lichaam en gewicht. Je bent bang om dik te worden of aan te komen. Om dit te voorkomen hanteer je een strikt eetpatroon, maar mede hierdoor ontstaat er meerdere keren per week een eetdrang, die leidt tot een eetbui. Binnen een kort tijdsbestek eet je een hoeveelheid voedsel die zeer zeker groter is dan wat de meeste mensen in eenzelfde tijdsbestek eten.

Het gevoel van beheersing tijdens een eetbui is zoek. Je hebt het gevoel niet zelf te kunnen bepalen hoeveel je eet. Het schuldgevoel achteraf is enorm en de eetbui wordt ‘gecompenseerd’ door middel van braken, laxeren of sporten.

Mensen met Boulimia Nervosa schamen zich vaak voor hun probleem, waardoor eetbuien en compensatiegedrag vaak stiekem plaatsvinden. Het gewicht valt vaak binnen de grenzen van een gezond gewicht, waardoor de eetstoornis voor de buitenwereld minder snel opvalt dan bijvoorbeeld Anorexia Nervosa. Hulp zoeken om aan de eetstoornis te werken is erg belangrijk. Zo’n twee derde van de mensen met je Boulimia Nervosa kan deels of geheel herstellen bij tijdige hulp. (Bron: www.naeweb.nl)

Hoe herken je boulimia nervosa

Je hebt boulimia als je een aantal maanden ten minste twee keer per week een eetbui hebt, waar je een grote hoeveelheid eten naar binnen werkt. In het begin van de eetbui is er misschien wel sprake van trek, maar ook als je verzadigd bent, eet je vaak gewoon door. Tijdens de eetbui heb je het gevoel dat je de zelfbeheersing kwijt bent en niet kunt stoppen met eten; je hebt geen plezier aan eten en voelt je nadien vaak beschaamd. Een eetbui doe je in de regel stiekem, zodat anderen het niet zien. Om niet aan te komen na een eetbui, gebruiken mensen twee strategieën:

  • Het eten zo snel mogelijk weer uit het lichaam krijgen door bijvoorbeeld overgeven op te wekken, of te laxeren
  • Tussentijds perioden vasten of overmatige lichaamsbeweging

De gevolgen van boulimia nervosa

Met boulimia is de kans groot dat je je eenzaam en somber gaat voelen, en dat je niet blij bent met jezelf. Veel mensen krijgen naast  boulimia ook last van depressie of sociale angstklachten of andere klachten.

Ook kan je ernstige lichamelijke problemen krijgen. Denk aan het uitblijven van menstruatie, soms  onvruchtbaarheid toe, botafbraak, chronische vermoeidheid, hartritmestoornissen, spierzwakte en gebitsproblemen.

Boulimia heeft ook gevolgen voor de omgang met anderen mensen. Als het samengaat met andere klachten als depressie of angst, zal je je meer terugtrekken. Door je obsessie met eten is het ook lastig in situaties te komen waar gegeten wordt. Het gaat langzaam alles overschaduwen. Boulimia nervosa is een ernstige aandoening die je in het dagelijkse leven erg hindert.

Het verloop van boulimia nervosa

Onderzoek onder jonge vrouwen met Boulimia in Engeland:

  • Na ruim een jaar heeft 30% nog steeds boulimia nervosa, 35% heeft een andere eetstoornis en de overige 35% heeft geen eetstoornis meer.
  • Na 5 jaar heeft 15% nog steeds boulimia nervosa. 35% heeft een andere eetstoornis (meestal Eetstoornis-Niet Anderszins Omschreven). De helft heeft na 5 jaar geen eetstoornis meer.
  • Bijna niemand met boulimia nervosa krijgt daarna anorexia nervosa.
  • In deze groep heeft iets meer dan een 25 procent een behandeling gekregen.
  • Bij mensen die in een gespecialiseerde kliniek behandeld worden (dit zijn meestal mensen die er slecht aan toe zijn), zie je dat de helft van de boulimia af komt, bij een kwart verbetert het, maar blijven er klachten, en een kwart verbetert niet.

De invloed op kinderen

Wanneer een ouder psychisch ziek is, heeft elk gezinslid hiermee te maken. Kinderen merken dit altijd. Als ouders moeilijke tijden doormaken, is dat voor kinderen vaak verwarrend en soms beangstigend. Kinderen hebben een eigen beleving van de ziekte en eigen vragen of zorgen. Sommige kinderen vinden het lastig vragen te stellen omdat ze hun ouders niet willen belasten. Kinderen blijven dan met vragen rondlopen. Gevoelens van schuld en schaamte kunnen zowel bij kinderen als ouders een gevolg zijn. Het is belangrijk dat kinderen uitleg krijgen over de situatie die zich afspeelt. Mediant biedt in de thuissituatie gesprekken aan mensen die voor de eigen psychische problemen al hulp krijgen en thuiswonende kinderen hebben.