Bekijk hieronder het trainingsaanbod voor de Kliniek (Helmer-Es):

Crisis Doorstaan  

Een crisis heeft een grote impact op jou en je omgeving. Deze training is bedoeld voor iedereen die te maken heeft gehad met een psychische crisis en wil leren hoe hiermee om te gaan. 

In deze training wordt aandacht besteed aan het verdragen en accepteren van de crisis en het vinden van de betekenis ervan. In vijf trainingen wordt aandacht besteed aan verschillende thema’s. Hierover gaan we samen in gesprek, wordt er informatie gedeeld en handvatten meegegeven om beter te leren je crisis te voorkomen! 

Wanneer: Maandagochtend van 11:15 uur tot 12.15 uur. 

Hoeveel bijeenkomsten?

 

Signaleringsplan

Het doel van de training signaleringsplan is om inzicht te krijgen hoe de spanning zich bij jou opbouwt tot een crisis. Samen met onze ervaringswerker, verpleegkundige en andere groepsgenoten leer je wat jouw persoonlijke signalen zijn van stress of spanning en wat je kunt doen om de crisis te voorkomen, maar ook hoe je je eigen omgeving hierbij kunt betrekken.

Deelnemen aan de training kan als je nog geen signaleringsplan hebt, maar ook als je al een begin hebt en dat verder uitgewerkt of aangepast moet worden.  

Wanneer? Maandagmiddag van 13:15 uur tot 14:15 uur 

Hoeveel bijeenkomsten? 4

 

Slaaptraining 

Goed slapen kun je leren! Goed slapen is zeer belangrijk voor zowel je geestelijke als lichamelijke gezondheid. In je slaap herstelt je lijf en verwerkt je hoofd alles wat je overdag hebt meegemaakt.  Het belang van slaap mag je niet onderschatten: soms is je brein zelfs actiever in de nacht dan overdag! 

In de training staan we stil wat slaap nu precies is en leer je wat je zelf allemaal kunt doen om je slaapkwaliteit te verbeteren.  

Wanneer? Dinsdagmiddag van 14.15 uur tot 15.15 uur.  

Hoeveel bijeenkomsten? 5  

 

Aandacht in het hier & nu  

Ook wel mindfulness genoemd. De training bestaat uit een combinatie van theorie en aandachtsoefeningen. Hierin komen onder andere body-scans, zitmeditaties en ademmeditaties aan bod. Het doel van de training is te leren om meer in het hier en nu te zijn en het aanleren van een vriendelijke, niet oordelende houding ten opzichte van jezelf en je omgeving. Daarnaast is er aandacht voor bewust worden van eigen patronen in gedachten, gevoel en gedrag, zonder hier een oordeel over te hebben.   

Wanneer: Woensdagochtend van 09:45 uur tot 10.45 uur.  

Hoeveel bijeenkomsten? 6  

 

Herstel 

Wat is nou eigenlijk herstel? Samen met de ervaringswerker, die ook zijn ervaringen deelt, wordt hierover het gesprek gevoerd. We staan stil bij de fasen van herstel en er wordt aandacht gegeven aan mogelijke gevoelens van schuld en schaamte. Wat doen eventuele stigma's en onbegrip uit je omgeving met je en hoe reageer je hierop? Ook gaat het over vragen als: Wie ben ik, hoe geef ik grenzen aan, hoe vergroot ik mijn zelfvertrouwen en hoe pak ik, ondanks mijn kwetsbaarheden, de draad weer op?  

Wanneer? Woensdagochtend van 11:15 uur tot 12:15 uur  

Hoeveel bijeenkomsten?

 

Emotieregulatie  

Zijn jouw emoties vaak te heftig of onderdruk je deze wel eens te lang? Tijdens de emotieregulatie gaan we in gesprek over wat emoties eigenlijk zijn en staan we stil bij hoe jij je emoties kunt herkennen. We kijken samen naar hoe je emoties er kunt laten zijn zodat ze niet te ver oplopen. Ook gaan we in gesprek over welke invloed je gedachten maar ook stress hebben op jouw emoties. Je krijgt meer inzicht en handvatten mee om met de emoties om te gaan.  

Wanneer? Woensdag van 14:15 uur tot 15:15 uur  

Hoeveel bijeenkomsten? 6