Benieuwd naar ervaringen van andere ouders en naasten? Lees hun verhaal.

Ervaringsverhaal 1

"Nadat onze dochter al enkele jaren anorexia had, verslechterde haar lichamelijke conditie op een bepaald moment dusdanig dat functionele organen dreigden uit te vallen. Hierop volgde een ziekenhuisopname met als doel de lichamelijke conditie te verbeteren door haar gewicht te verhogen naar een behandelbaar niveau. Tijdens deze opname, die in eerste instantie heel erg zwaar was, het moeten eten en niet willen, werd voor een kunstmatige toediening via een neussonde gekozen waardoor het gewicht omhoog ging. Maar gaandeweg werd het ziekenhuiswereldje een heel beschermd wereldje, voorzien van lieve zorg en een gewicht wat omhoog ging zonder te hoeven eten. Nadat het aan de ondergrens toelaatbare gewicht was bereikt volgde ontslag uit het ziekenhuis. Onze dochter kwam weer thuis en viel letterlijk in een diep gat. Dit was weer de echte wereld waarin gegeten moest worden op eigen kracht, met als gevolg dat het gewicht weer snel omlaag ging.
Gedurende de twee maanden van opname hebben wij als ouders diverse mogelijkheden gezocht voor een behandeling na deze opname. Als eerste mogelijkheid dachten wij aan opname in een eetstoorniskliniek met een klinische behandeling. Hiervoor hebben wij onze dochter dan ook aangemeld waarna een intakegesprek volgde. Helaas was er een wachttijd van maanden. Zolang konden wij niet meer wachten met de angst dat onze dochter door onze vingers zou glippen.

Wij kregen via Mediant de informatie dat BalanZ een optie zou kunnen zijn. In eerste instantie vonden wij het een noodoplossing omdat het om een poliklinische behandeling zou gaan en wij dachten dat onze dochter meer nodig had. Maar na kennismaking bij BalanZ kregen we als ouders voor het eerst het gevoel begrepen te worden en konden we ook bespreekbaar maken wat een impact het heeft op een gezin om een kind te hebben met een eetstoornis. Een eventuele behandeling werd voorgesteld, waarbij besproken werd dat juist een poliklinische behandeling het grote voordeel kan hebben dat een patiënt niet uit het dagelijkse leven getrokken wordt, maar een intensieve behandeling volgt náást het normale leven.

We zijn de behandeling gestart. Ook dit is een periode van keihard werken geweest voor onze dochter met hoogte- en ook veel dieptepunten. Maar de professionele begeleiding was altijd aanwezig om onze dochter te motiveren door te gaan om uiteindelijk haar doel (herstellen) te bereiken. Ook de aanvullende behandelingen zijn van grote waarde geweest, met name PMT, waardoor onze dochter weer haar normale lichaamsbeleving terug gevonden heeft. Ook als ouders hebben we nooit tevergeefs aangeklopt bij de behandelaars als we met vragen zaten of advies nodig hadden om onze dochter te steunen. Tijdens de behandeling zijn we als ouders ook diverse keren mee geweest naar de afspraken van onze dochter om te evalueren wat tot dusver onze mening was over de behandeling en het behaalde resultaat. Dit is voor ons heel waardevol geweest.
De keuze “ BalanZ” is voor ons als ouders een van de beste beslissingen geweest. Onze dochter is door BalanZ hersteld. Wij hebben nu inmiddels weer een gezonde dochter, die weer terug is in de maatschappij met een groot sociaal leven en vooral weer geniet van wat het leven te bieden heeft."

Ervaringsverhaal 2

"Als donderslag bij heldere hemel bleek dat onze dochter een eetstoornis had. In onze onwetendheid dachten we: we zijn er op tijd bij, we zoeken hulp en gaan er samen voor vechten. Maar de eetstoornis bleek al een grote plek ingenomen te hebben in het hoofd van onze dochter. Haar zelfbeeld bleek zo negatief te zijn en haar behoefte aan controle zo groot dat er geen rem meer was op het afvallen. De eetstoornis was haar ‘beste vriend’ geworden. Een ziekenhuisopname was nodig om haar uit de ergste gevarenzone te halen. Goede ambulante hulp zoeken bleek nog een behoorlijke klus te zijn. Hulp bij eetstoornissen is zo’n specifieke deskundigheid. Gelukkig vonden we die specifieke hulp bij BalanZ, centrum voor eetstoornissen Twente. Zij waren in de deze tijd onze boei in een woeste zee. Onmisbare professionele hulp voor onze dochter en het hele gezin. Zeer betrokken medewerkers met specifieke kennis over eetstoornissen. Er is veel respect voor de cliënt en haar omgeving, want een eetstoornis beheerst het hele gezin. Bij BalanZ hebben onze dochter en ons gezin op maat gesneden hulp gehad. Want geen enkele eetstoornis is hetzelfde. Als gezin samen hebben we systeemtherapie gehad. Samen onze gevoelens uitspreken en een plek geven onder deskundige begeleiding. We kregen opdrachten om aan onze problemen te werken. Als moeder heb ik zware tijden gehad. Het idee dat je dochter deze ziekte mogelijk niet gaat overleven of voor altijd haar toekomst gaat bepalen hakt er diep in. Niet door kunnen dringen tot diegene die je het meest lief is maakt je zo onmachtig. BalanZ staat altijd open voor vragen die je hebt. Vragen over mijn rol als moeder, wat moest ik doen om het contact met mijn dochter zo goed mogelijk te houden. Ze hebben een duidelijk visie over de eetstoornis van je kind en hoe hier mee om te gaan. Respect en warmte heb ik gevoeld. Om de opgedane trauma’s beter te kunnen verwerken heb ik EMDR gevolgd bij BalanZ. Ik had constant beelden van hele zieke meisjes in mijn hoofd en dat belemmerde me in het doorgaan in mijn eigen proces. Gelukkig heeft de EMDR hier een positieve rol in kunnen spelen. Ook in de relatie met je partner staat de eetstoornis van dochter centraal. Er was geen ruimte meer voor elkaar. Leuke dingen deden we samen niet meer. We werden opgeslokt door de eetstoornis, leefden in een isolement. Bij BalanZ hebben we tips en adviezen gekregen om hier mee om te gaan. Ook onze zoon had het moeilijk. Hij was zijn zus ‘kwijt’. Zijn gevoelens hierover kon hij uiten bij de systeemtherapeut van BalanZ. Hij werd gehoord en begrepen.  Langzaam ging het beter met onze dochter. De gesprekken en de psychomotorische therapie gaven haar beetje bij beetje meer zelfvertrouwen.

We hebben met hulp van BalanZ het evenwicht terug gevonden in ons gezin, los leren laten en weer leren vertrouwen op elkaar. Vooral onze dochter heeft samen met BalanZ keihard geknokt om haar leven terug te krijgen. Een diepe buiging voor onze dochter en de hulpverleners van BalanZ!"