Als je een eetstoornis hebt, pieker je veel over eten, je gewicht en lichaamsvorm. Het kan zijn dat je teveel of te weinig eet, hetgeen je eet compenseert door middel van sporten, braken of laxeren. Misschien heb je eetbuien of doe je er van alles aan om zo min mogelijk te eten.

Orthorexia Nervosa

Soms is er niet direct sprake van een negatief lichaamsbeeld of wens om af te vallen. Maar is er (dwangmatige) behoefte tot gezond eten. Je kan dan 24 uur per dag bezig zijn met wat gezond is, waarbij je producten indeelt in goed of fout.

Andere gespecificeerde voedings- of eetstoornis

Misschien herken je bij jezelf niet alle, maar slechts enkele kenmerken van een eetstoornis. Het komt regelmatig voor dat iemand niet precies in het vakje ‘Anorexia Nervosa’, ‘Boulimia Nervosa’ of ‘eetbuistoornis’ past, maar er wel sprake is van een eetstoornis. We noemen dit een ‘Andere gespecificeerde voedings- of eetstoornis’.

Boulimia Nervosa

Als je Boulimia Nervosa hebt, ben je vaak ontevreden over jezelf, over je lichaam en gewicht. Je bent bang om dik te worden of aan te komen. Om dit te voorkomen hanteer je een strikt eetpatroon, maar mede hierdoor ontstaat er meerdere keren per week een eet drang, die leidt tot een eetbui. Binnen een kort tijdsbestek eet je een hoeveelheid voedsel die zeer zeker groter is dan wat de meeste mensen in eenzelfde tijdsbestek eten.

Vermijdende voedselinnamestoornis

Als je ondergewicht hebt, maar niet bang bent om aan te komen kan er sprake zijn van een vermijdende/restrictieve (beperkte) voedselinnamestoornis. Soms is er ook niet een duidelijke oorzaak voor te vinden. Maar, gaat het vaker om producten die niet goed verdragen worden of niet prettig voelen in de mond. Dit kan dan ondergewicht en voedingstekorten ten gevolg hebben. Dit kunnen we goed behandelen.

Anorexia Nervosa

Als je Anorexia Nervosa hebt, ben je bang om aan te komen en wil je het liefst afvallen. Zelfs wanneer je niet te zwaar bent. Vaak is er juist sprake van (ernstig) ondergewicht, al zie je dit zelf niet of ontken je dit. Er is vaak sprake van een verstoorde beleving van het lichaamsgewicht of de lichaamsvorm en deze beleving heeft een zeer grote invloed op hoe je over jezelf oordeelt.

Binge Eating Disorder (eetbuistoornis)

Binge Eating Disorder (BED), ofwel, eetbuistoornis, lijkt in veel opzichten op Boulimia Nervosa: er vinden meerdere eetbuien per week plaats. Het verschil tussen iemand met Boulimia en iemand met BED is het feit dat iemand met Boulimia de eetbui naderhand compenseert. Iemand met BED doet dit niet, waardoor er een (ernstig) overgewicht kan ontstaan.