Hier vind je een overzicht van het aanbod groepsbehandelingen:

  

PMT is de afkorting voor psychomotorische therapie.

Psychomotorische therapie is een ervaringsgerichte en lichaamsgerichte therapie. Voelen en doen staan centraal. Er wordt gewerkt in een kleine gymzaal met maximaal 7 jongeren in de leeftijd van 12 t/m 18 jaar.

De PMT behandeling is gericht op 3 pijlers:

  • Positieve lichaamsbeleving: dat wil zeggen weer positief naar het lichaam kunnen kijken en deze breder gaan waarderen.
  • Gezond om leren gaan met emoties. Vaak is het hiervoor nodig om weer meer in contact te komen met het lichaam en bijbehorende lichaamssignalen.
  • Plezier ervaren in het bewegen.

Door te oefenen met delen wat er in je omgaat, ontstaat er (h)erkenning.

Jongeren kunnen elkaar steunen en van tips voorzien.

2Beat is een deeltijdbehandeling in een groep voor jongeren in de leeftijd van 16 t/m 23 jaar met Anorexia Nervosa of Boulimia Nervosa. Jongeren komen voor deze behandeling drie dagdelen naar Mediant Jeugd, waarbij ze begeleiding krijgen bij het verkrijgen van grip op  de eetstoornis. De groepsbehandeling is zo ingericht dat het normale leven zoveel mogelijk stand kan houden (zoals naar school gaan), het onderliggende thema hierbij is het versterken van de autonomie. In het programma is aandacht voor verschillende therapeutische stromingen, zoals cognitieve gedragstherapie, schematherapie, acceptance en commitment therapie, positieve psychologie en lichaamsgericht werken. Op deze manier pakken we de eetstoornis op verschillende lagen aan. Ouders/verzorgers worden ook bij het programma betrokken. Dit is een voorwaarde om te kunnen deelnemen aan de groep.
Lees er meer over in de folder 2Beat.

De sociale angstgroep is een groepsbehandeling voor jongeren in de leeftijd van 16 tot 23 jaar met klachten van sociale angst. Door middel van psycho-educatie en het maken van analyses krijg je meer inzicht in je angstklachten. Middels exposure wordt geoefend met het aangaan van de angst, waarbij deelnemers ervaren dat hun angstige verwachting niet uitkomt. Je doet meer zelfvertrouwen op wat vaak ook van positieve invloed is op je stemming en zelfbeeld.

Er zijn 12 bijeenkomsten en één ouderbijeenkomst.

ERT is een behandelmethode voor jongeren die moeite hebben om hun gedrag en emoties te reguleren, waardoor ze in de problemen komen. De training is gericht op vergroten van zicht op eigen kwetsbaarheid, om eigen emoties en gedrag te reguleren, en te leren dat je onder de meeste omstandigheden eigen keuzemogelijkheden hebt.

De groep is voor jongeren tussen 14-18 jaar. Deze training kan ook individueel aangeboden worden.

De Schemagroepstherapie is een groepsbehandeling met maximaal 9 deelnemers voor jongeren in de leeftijd van 18-23 jaar. Schematherapie is een vorm van psychotherapie voor mensen met persoonlijkheidsproblematiek of andere langdurige klachten, zoals een zich herhalende depressie.

Iedereen heeft een bepaalde manier waarop hij of zij kijkt naar zichzelf, de ander en de wereld om zich heen. Wanneer dit leidt tot langdurige vaste patronen van voelen, denken en handelen kun je spreken van een schema. Voorbeelden van schema’s zijn dat je het gevoel hebt dat je minder waard bent, dat je alles altijd perfect moet doen. Het kan ook zijn dat je verwacht dat anderen je uiteindelijk in de steek zullen laten of dat je je geïsoleerd voelt van de rest van de wereld en anders voelt dan andere mensen.

De behandeling is gericht op het veranderen van patronen en niet zozeer op het verminderen van klachten. Onderzoeken en ervaren wat er gebeurt in het contact met anderen zijn belangrijke onderdelen van de behandeling. Door te delen wat er in je omgaat krijg je de gelegenheid om in een veilige therapeutische omgeving nieuwe, positieve ervaringen op te doen. Je leert voelen wat je behoeften zijn en hoe je op een betere manier voor jezelf kunt zorgen.

GIT-PD jeugd is een behandelprogramma voor jongeren van 13 t/m 17 jaar die problemen hebben in de ontwikkeling van hun identiteit en persoonlijkheid. Dit kan zich uiten in emotie-regulatieproblemen, problemen met zelfbeeld en moeilijkheden in relaties met anderen. Vaak zorgt overspoeling van emoties voor verschillende manieren van reageren. Sommige jongeren gaan problemen en andere mensen uit de weg, andere jongeren komen veel in conflict, weer anderen worden heel perfectionistisch of gaan gevoelens vermijden door automutilatie, suïcidale gedachten, drank en drugsgebruik.

GIT-PD staat voor Guided Informed Treatment Personality Disorders. Het is een van de bewezen effectieve behandelingen voor persoonlijkheidsproblematiek. Binnen Mediant Jeugd is de duur van de behandeling 1 jaar. De GIT-PD wordt vormgegeven in een team met een mix aan disciplines. Je krijgt te maken met psycholoog, GZ-psycholoog, psychotherapeut, sociaal psychiatrisch verpleegkundige, verpleegkundig specialist, systeemtherapeut, beeldend therapeut en psychomotore therapeut.

De behandeling is voornamelijk een groepsbehandeling. De groep bestaat uit  8 tot 9 jongeren. Ook ouders worden actief bij de behandeling betrokken middels een ouderbehandelgroep en systeembehandeling.

 

De kracht van de GIT-PD is kortdurend doelgericht werken. We werken daarom in 7 verschillende blokken. We starten in blok 1 met het maken van een dynamische formulering (Hoe kunnen we je klachten begrijpen vanuit hoe je opgegroeid bent, je genen, en uit wat je hebt meegemaakt?) en een signaleringsplan (Hoe loopt spanning bij je op? En hoe kan je spanning laten zakken?). Dit doen we met de jongere en ouders individueel. Vervolgens werken we in een groep gedurende telkens 6 weken aan de volgende thema’s waarbij we theorie combineren met ervaren middels psychomotore therapie of beeldende therapie.

  1. Herkennen van emoties
  2. Begrijpen van je stemming
  3. Impulscontrole
  4. Ik en de ander
  5. Zelfbeeld en trauma

Voor de ouders loopt er parallel een oudergroepsbehandeling van 7 bijeenkomsten met thema’s rondom hechting en mentaliseren. De systeembehandeling loopt parallel aan de groepsbehandeling. We werken contextueel dus mochten er vragen zijn op school, kunnen wij daarin meedenken.

Concreet betekent dit dat de jongeren in de fase van de groepsbehandeling een middag in de week van 13.00-17.00 uur therapie volgen.

De laatste 3 maanden bestaat uit groepspsychotherapie (de behandelduur gaat dan omlaag naar 90 minuten groep per week). Daarnaast is er op maat aanvullende behandeling mogelijk voor trauma, angst- stemmingsklachten of vermindering van klachten passend bij ADHD. We zullen samen bekijken wat een passende timing is. We evalueren met regelmaat de voortgang van de behandeling om samen de ontwikkeling te volgen en zo nodig bij te sturen.

Deze groep is voor jongeren van 16 tot 20 jaar oud, die al langer vastlopen. Uitgangspunt bij psychotherapie is dat je klachten voortkomen uit problemen met jezelf, anderen en het moeilijk kunnen omgaan met emoties. Als je je beter voelt over jezelf en je relaties met anderen verbeteren, zal je bijvoorbeeld minder angsten hebben, of minder somber zijn en de draad van je leven weer op kunnen pakken. Veel jongeren met deze klachten vinden het spannend om aan groepsbehandeling deel te nemen. Maar behandeling in een groep met leeftijdsgenoten is juist helpend en nodig, omdat je dan kan oefenen met jezelf in contact met anderen. We komen wekelijks bij elkaar en de bijeenkomsten duren 75 minuten. Het is een open en doorlopende groep. Dat betekent dat je kunt instromen als er plek is en kunt uitstromen als je je voldoende hebt kunnen ontwikkelen.

De behandelduur is gemiddeld 9 maanden. Soms heb je daarnaast nog een andere behandeling.

De PMT AD(H)D kindergroep is een preventieve training voor kinderen van 6-9 jaar met de diagnose ADD of ADHD. PMT staat voor psychomotorische therapie en is een behandelvorm in de gymzaal waarin bewegen en ervaren centraal staat. Door middel van bewegings- en lichaamsgeoriënteerde oefenvormen wordt er aan doelen gewerkt, zoals:

  • Aanleren van de stop-denk-doe methode
  • Plannetjes maken
  • Overleggen en omgaan met verliezen

Het groepje bestaat uit vier kinderen en wordt gegeven door twee trainers. Voordat de training begint is er een start gesprek met ouder(s)/verzorgers en het kind en na afloop is er een evaluatiegesprek.

De training bestaat uit acht bijeenkomsten en één ouderbijeenkomst. Naast de training is er ook bijpassend huiswerk die de kinderen samen met de ouder(s)/verzorgers maken.

Deze groep is voor kinderen met ADHD in de leeftijd 10 t/m 12 jaar, waarin gericht wordt op psycho-educatie, wat is AD(H)D en hoe ga ik hiermee om? Ook gaan we aan de slag met de 5 G’s, helpende gedachten en het adequaat reageren op situaties.

De training bestaat uit negen bijeenkomsten en één bijeenkomst voor ouders. De groep bestaat uit vijf kinderen.

Deze groep is voor ouders van kinderen met AD(H)D. Ouders komen vijf keer op een avond naar Mediant Jeugd om uitleg te krijgen over wat ADHD/ADD is, wat het betekent voor jullie kind en voor jullie als ouders. We bespreken hoe je als ouder om kunt gaan met je kind.

De thema’s die aan bod komen zijn:

1. Voorlichting over ADHD
2. Opvoeding en principes van gedragsverandering
3. Op een positieve manier vaardigheden aanleren
4. Omgaan met ongewenst gedrag
5. Gedragsbeïnvloeding en verdere behandeling

Daarnaast is er ruimte om met andere ouders ervaringen uit te wisselen. De avonden starten om 19.00 uur en zullen rond 20.30 uur afgelopen zijn.

Samen Denken en Doen is een sociale vaardigheidstraining voor kinderen van 10 t/m 12 jaar met een autismespectrumstoornis. Deze training is gericht op het aanleren en vergroten van sociale vaardigheden en is bedoeld om inzicht te geven in het belang van sociale regels.

De training bestaat uit 16 bijeenkomsten voor jou en twee bijeenkomsten voor je ouders/verzorgers. De groep bestaat meestal uit 5 kinderen.

Voor jeugdigen van 14-18 jaar met autisme problematiek. De training is gericht op psycho-educatie autisme en bespreekt thema’s als plannen en organiseren, sociale contacten, zelfbeeld, emoties en zelfzorg. De training helpt wanneer je merkt dat je op een of meerdere van deze thema’s moeilijkheden ervaart en daar meer over wilt leren. Ervaringen worden uitgewisseld in de groep.

De training bestaat uit 10 bijeenkomsten voor jou en één ouderbijeenkomst.

Deze groep is voor ouders van kinderen en jongeren t/m 18 jaar met diagnose autisme.

De oudertraining is gericht op het verkrijgen van inzicht in de diagnose en hoe je als ouder om kunt gaan met je kind met autisme. Er is daarnaast ruimte om met andere ouders ervaringen uit te wisselen.

Het zijn vijf bijeenkomsten van ongeveer 1,5 uur.