Mediant helpt jongeren met een psychose de draad in het leven weer op te pakken.

Vanaf 1 januari 2025 stopt Mediant met de inzet van zzp’ers en inhuurkrachten op reguliere functies als er sprake is van schijnzelfstandigheid.

Dit heeft mogelijk gevolgen voor de manier waarop wij onze zorg aanbieden, al is op dit moment nog niet inzichtelijk welke gevolgen dit precies kunnen zijn. Onze focus ligt op het door laten gaan van noodzakelijke zorg.

Waarom stoppen met inhuur van zelfstandigen?

Zzp’ers leveren bij Mediant een waardevolle bijdrage aan de zorg voor onze cliënten en aan onze organisatie. Tegelijkertijd passen zzp-constructies steeds minder goed binnen onze visie op goed werkgeverschap en onze waarden. Mediant wil een goede werkgever zijn met eerlijke en gelijkwaardige arbeidsvoorwaarden en taakbelasting voor alle medewerkers. We streven ernaar dat al onze medewerkers dezelfde zekerheid en werkomstandigheden hebben. Wij willen onze verantwoordelijkheid nemen, zowel volgens de geldende wet- en regelgeving als deze waarden.

Martin Bijker, voorzitter raad van bestuur: “Met deze stap kiezen we ervoor om te investeren in medewerkers in loondienst. Dit betekent echter ook dat zzp-behandelaren kunnen kiezen om onze organisatie te verlaten, ondanks dat wij hen een dienstverband aanbieden. Deze keuze respecteren wij, maar we doen wel ons uiterste best om zoveel mogelijk zzp’ers aan ons te binden via een loondienstverband. Hun vakmanschap is waardevol en hard nodig in de zorg die wij bieden.”

Waarom nu?

Ons standpunt is niet nieuw. Het nemen van het besluit om te stoppen met inhuur van zelfstandigen is in een stroomversnelling gekomen doordat de Belastingdienst vanaf 2025 strenger gaat handhaven op schijnzelfstandigheid vanuit de wet DBA. Mediant wil aan de geldende wet- en regelgeving voldoen. Daarnaast kunnen we ons geen naheffingen en boetes veroorloven die opgelegd kunnen worden bij schijnzelfstandigheid.

Deze stap is niet alleen een wettelijke verplichting, maar ook een bewuste keuze om als organisatie op lange termijn eerlijk en duurzaam te blijven. We rekenen op het begrip van onze cliënten en partners in dit proces.

Impact op zorg, maar focus blijft op kwaliteit

Deze verandering kan impact hebben op de zorg die wij leveren. Door te stoppen met zzp-constructies met schijnzelfstandigheid, kan het zijn dat er (tijdelijk) minder behandelaren beschikbaar zijn. Het is echter nog te vroeg om de precieze gevolgen voor cliënten in te kunnen schatten. “We willen er zijn en blijven voor de mensen die ons het hardst nodig hebben, en daar zetten wij ons dan ook vol voor in. Samen met de teams kijken we hoe we noodzakelijke zorg kunnen blijven bieden.”